1
+1

Päätin tänä vuonna tehdä erilaisia piparkakkuja perinteisten Paraisten piparkakkujen sijaan. Kokeilussa tällä kertaa Hilja Vienosen joulupiparkakut.

350 g tummaa siirappia
300 g sokeria
500 g voita
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
½ rkl inkivääriä
1 rkl soodaa
½-1 rkl pomeranssinkuorta
½-1 rkl maustepippuria
½ dl kermaa
1 kg karkeita vehnäjauhoja
150 g perunajauhoja

Kiehauta sokeri ja siirappi. Kaada seos kuumana kulhoon voin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

Lisää mausteet, vähän vatkatut munat ja kerma, johon sooda on liuotettu. Lisää peruna- ja vehnäjauhot ja sekoita sileäksi. Anna taikinan olla jääkaapissa yön yli.

Omat kommentit

Unohdin pomeranssinkuoren ja maustepippurin, koska olivat alkuperäisen ohjeen lopussa. Maultaan parasta taikinaa, mitä olen taikinana syönyt! Iirokin tykkäsi kovasti, olisi jokaista piparia kohti halunnut syödä vähän lisää taikinaa.

Kaulittavuus taikinalla hyvä. Paistaminen oli haastavaa, koska tuntui siltä, että pipareista tulee joko liian vaaleita tai liian tummia. Paistoin kiertoilmauunissa vajaa 200 asteessa.

Maultaan valmiit piparit hiukan liian jauhoisia ja omaan makuun olisin kaivannut vielä hieman pehmeämpiä. Voi johtua siitä, että käytin puolikarkeita vehnäjauhoja ja suhteessa vähän liian paljon perunajauhoja. Meiltä loppui vehnäjauhot vähän kesken, joten laitoin puuttuvat 40 g perunajauhoja. Ensi vuonna uusi yritys!