1
+1

Päätin tänä vuonna tehdä erilaisia piparkakkuja perinteisten Paraisten piparkakkujen sijaan. Kokeilussa tällä kertaa Hilja Vienosen joulupiparkakut.

350 g tummaa siirappia
300 g sokeria
500 g voita
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
½ rkl inkivääriä
1 rkl soodaa
½-1 rkl pomeranssinkuorta
½-1 rkl maustepippuria
½ dl kermaa
1 kg karkeita vehnäjauhoja
150 g perunajauhoja

Kiehauta sokeri ja siirappi. Kaada seos kuumana kulhoon voin joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

Lisää mausteet, vähän vatkatut munat ja kerma, johon sooda on liuotettu. Lisää peruna- ja vehnäjauhot ja sekoita sileäksi. Anna taikinan olla jääkaapissa yön yli.

0

Lahjontahan on aina tuettava asia, eikös? Meillä opetellaan vaipattomaksi keksilahjonnalla. Puolikas vohveli pissasta pottaan tai pönttöön (ankkaan) ja kokonainen kakasta. Olisi mukava voida tarjota vaihtoehtoa kekseille - ja käytännössä olen aina kuvitellut, että sitten kun olen aikuinen, minulla on aina itsetehtyjä keksejä kaapissa tarjota.

Ostin joku aikaa sitten piparien pursottamiseen tarkoitetun "laitteen". Pursottimen. Siinä tuli mukana keksiohje, jonka tuotokset maistuivat .. jauhoilta.

0

Mietin eilen aamulla, että voisikohan Iiro kiinnostua "leipomisesta", ja päätin kokeilla hoidon jälkeen. Kun pääsimme kotiin, tein suklaaunelma-taikinan. Pyörittelin taikinasta palloja, ja Tommi sitten Iiron kanssa litisti ne. Ensin haarukalla ja loput sitten kämmenellä. Muutama pallo meni parempiin suihin, ja monesta pallerosta piti haukatakin. Ehdottomasti uusimisen arvoinen kokemus, ensi kerralla vaan eri taikina!

Muistankohan ohjeen ulkoa?

Suklaaunelmat
100 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta